Serieoriginal

Jag har ett stort antal originalteckningar av olika serietecknare och illustratörer till försäljning. Här på webbplatsen visas teckningar av Barna Hedenhös skapare Bertil Almqvist, Oscar Jacobson (Adamson), GURR, Gunnar Wallin, Knut Stagenberg med flera.

Bertil Almqvist (1902-1972)

Bertil Almqvist "Bertila" var en mycket mångsidig man. Mest känd är han för de många böckerna om Barna Hedenhös, men hans mest spridda bild är "En svensk tiger" från krigsåren. Han var verksam som författare och illustratör och gjorde under mer än trettio år politiska skämtsidor i Aftonbladet. Han skrev även en del visor och verkade under många år som lobbyist för högertrafikens införande.

På tapeten - innehåller teckningar om aktuella händelser, vilka publicerades i Aftonbladet under namnen "Veckans Pyttipanna" och "På Tapeten".

Teaterbilder - innehåller teaterteckningar från olika Stockholmsteatrar.

Hedenhös - innehåller Barna Hedenhös-relaterat material.

Adamson - Oscar Jacobsson (1889-1945)

Urgöteborgare från Annedal. Debuterade som skämttecknare 25 år gammal i Ny Tid. Medarbetare i den radikala tidskriften Naggen. Adamson föddes i SöndagsNisse-Strix 1922 och publicerades fram till Jacobssons död. Han medarbetade även i den nordiska skämttidningen Exlex.

"Gurr" - Rolf Gustafsson (1923-1962)

Diverse skämtteckningar.

Knut Stangenberg (1871-1955)

Knut Stangenberg utbildade sig vid Tekniska skolan och Konstnärsförbundets målarskola. Han tecknade i både dags-, skämt- och veckopressen. Bland tidningarna kan nämnas Söndags-Nisse, Strix, Puck, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Allt för Alla, Vårt Hem och Kasper. Han var medredaktör i Puck 1901-1907 och tecknade och skrev seriefiguren Fridolf Celinder i Allt för Alla. Jaktmotiv och teaterkarikatyrer är betydligt vanligare än politiska teckningar.

"Bong" - Gunnar Bongberg (1914-1971)

Ur Göteborgstidningen "GT", målade även vykort.

Thord Lindblom (1920-1989)

Rekord-magasinets kontrakterade omslagskonstnär under perioden 1952-54. Illustrerade också berättelserna om Per Stigman - gjorda i en för Thord typisk "streckstil" i svart-vitt, för att kunna komma till sin fulla rätt på Rekord-Magasinets ganska dåliga papper.
Han tecknade omslag för flera andra tidningar och arbetade bland annat med Agent X9 under dess första levnadsår.